Update Afrikaanse Varkenspest

04 november 2020

Het aantal met Afrikaanse Varkenspest (AVP) besmette wilde zwijnen in Duitsland blijft oplopen. Sinds 10 september zijn in de Duitse deelstaat Brandenburg 123 wilde zwijnen (stand 2 november 2020) gevonden die besmet waren met AVP. Deze gevallen zijn door het Friedrich Loeffler Instituut (FLI, nationaal referentielaboratorium) bevestigd. 

Ook buiten deelstaat Brandburg, in de deelstaat Saksen, is een eerste besmetting vastgesteld. De nieuwe besmetting in Saksen werd op 31 oktober vastgesteld in de gemeente Krauschwitz, aan de Poolse grens, op 100 kilometer afstand van de besmettingen in Brandenburg. De autoriteiten in Saksen nemen de nodige maatregelen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt, zoals een verscherpt toezicht op varkensbedrijven en een transportverbod. Tevens worden er, net als in Brandenburg, kernzones en beschermingsgebieden vastgesteld.

Tot nu toe beperkt de uitbraak in Duitsland zich tot de wilde zwijnenpopulatie. In Polen zet de verspreiding van AVP door. Hier zijn sinds september 7 uitbraken bij gehouden varkens vastgesteld, waaronder één groot bedrijf in centraal Polen. In Polen wordt gehandhaafd op bioveiligheidseisen: wie niet voldoet, kan een boete krijgen of zelfs gesloten worden.

Het dreigingsniveau voor insleep van AVP in Nederland is op dit moment niet toegenomen, maar het is raadzaam alert te blijven en goed te letten op de (met name externe) biosecurity op uw bedrijf. Deze kunt u makkelijk in kaart brengen met behulp van de Biocheck vragenlijst van de Universiteit Gent – vraag ernaar bij uw dierenarts.

Meer nieuws

18 januari 2024

Symposium in Hannover 16-17 januari 2024

Op 16 en 17 januari organiseerde Lintjeshof samen met Agro-Vet, Hypor, Boehringer Ingelheim, GFS en...
12 december 2023

Sustainable pig farming event 16-17 januari in Hannover

Lintjeshof is trotse partner van dit tweedaagse congres in Hannover. Meld je snel aan met deze
25 oktober 2023

Presentatie Lintjeshof in Spanje

Op de bijeenkomst van Catalaanse varkensdierenartsen van 25 oktober 2023 in Manresa vertelde Karien...