Meekijken met Thomas; Ongewenst gedrag

26 september 2022

Een korte tijd geleden kwam ik op een bedrijf waar sprake was van bijtgedrag bij de gespeende biggen. Om de rol van het klimaat hierbij te onderzoeken heb ik o.a. de klimaatmonitor opgehangen.

Hieruit kwamen enkele aanknopingspunten naar voren. Zo kwam de temperatuur gedurende 4 weken niet onder de 30 graden. Veel hittestress dus!

Ook was de luchtverdeling niet in orde. Er was sprake van deurgangventilatie zonder schotjes om de inkomende lucht te begeleiden waardoor er achter in de afdeling meer verse lucht viel dan voor in de afdeling.

Op de camera zag ik ook dat de biggen moeite hadden om goed bij de drinknippel te komen. Toen ik terugkwam bij het bedrijf heb ik de drinkmogelijkheid onderzocht. Gezien de aanwezige temperatuur en het feit dat varkens niet kunnen zweten niet onbelangrijk. Belangrijk om bij gespeende biggen ervoor te zorgen dat er minimaal 1 functionele drinknippel aanwezig is per 10 biggen met een minimum debiet van 500 ml per minuut. In deze casus was zowel het aantal nippels als het debiet onvoldoende.

Wat ik met deze casus duidelijk wil maken is dat nieuwe technologieën een goede aanvulling kunnen zijn op onze blik in de stal. Maar een goede basis blijft het belangrijkste: rust, licht, voer, water, lucht, ruimte en gezondheid moet allemaal op orde zijn. Daar kan geen camera of sensor tegenop!

PS: Hokverrijking is een belangrijk onderdeel in preventie van ongewenst gedrag. Nu is er nogal eens discussie over de functionaliteit van verschillende soorten hokverrijking. Laatst kwam ik bij een klant die iets had gemaakt waar ik wel enthousiast van werd: Hij had een emmer met gaten onderin gemaakt en deze boven de dichte vloer hangen. In die emmer zat Luzerne met net boven de gaten een ijzer plaatje. De biggen konden middels aan de ketting te trekken / bewegen het ijzer plaatje bedienen waardoor er als beloning Luzerne op de dichte vloer valt.

Meer nieuws

18 januari 2024

Symposium in Hannover 16-17 januari 2024

Op 16 en 17 januari organiseerde Lintjeshof samen met Agro-Vet, Hypor, Boehringer Ingelheim, GFS en...
12 december 2023

Sustainable pig farming event 16-17 januari in Hannover

Lintjeshof is trotse partner van dit tweedaagse congres in Hannover. Meld je snel aan met deze
25 oktober 2023

Presentatie Lintjeshof in Spanje

Op de bijeenkomst van Catalaanse varkensdierenartsen van 25 oktober 2023 in Manresa vertelde Karien...