Meekijken met Thomas: Healthy Climate Monitor

04 november 2020

Naast bedrijfsbegeleiding ben ik ook bezig met de Healthy Climate Monitor (HCM), waarvan we er bij Lintjeshof inmiddels 3 stuks inzetten.

Deze draagbare monitor brengt niet alleen het klimaat (temperatuur, luchtvochtigheid, CO2, ammoniak en fijnstof) in beeld, maar maakt ook foto’s van het liggedrag van de dieren. Het mooie hiervan is dat het mes aan twee kanten snijdt. Enkele ervaringen: We zien afdelingen, waar de klimaatwaardes goed waren, maar waar het gedrag van de biggen ons wees op een verkeerde luchtstroom door de afdeling.

Andersom kan natuurlijk ook: het liggedrag is goed, maar uit de waardes blijkt dat de dieren worden blootgesteld aan te hoge, schadelijke concentraties van bv. CO2. Het opsporen en rechtzetten van deze problemen is belangrijk, want een slecht stalklimaat kan een oorzaak of trigger zijn van verschillende problemen zoals luchtwegaandoeningen, oor- en staartbijten en een verminderde productie. Tevens kunt u de bevindingen van deze HCM meenemen in de rapporten die u op dient te maken voor de IKB (bv. de Welzijnscheck).

Deze gegevens kunnen door zowel de dierenarts, de veehouder als de klimaatspecialist worden ingezien. Eventuele aanpassingen kunnen zo meteen worden opgevolgd. Men kan ook eerst de data verzamelen, om daarna het klimaat te verbeteren. De data blijft immers bewaard. Tot nu toe hebben we al verschillende klanten gehad die middels de HCM hun stalklimaat, diergezondheid en arbeidsgemak naar een hoger plan hebben getild.

Meer nieuws

04 november 2020

Thomas stelt zich voor

Ik ben Thomas Wijnands. Ik ben geen dierenarts, maar heb jarenlange ervaring met het werk op varkensbedrijven....
04 november 2020

Update Afrikaanse Varkenspest

Het aantal met Afrikaanse Varkenspest (AVP) besmette wilde zwijnen in Duitsland blijft oplopen. Sinds...
20 oktober 2020

Nu investeren in hogere gezondheid met depop-repop ?

Gebruik de quick scan, die Lintjeshof samen ontwikkelde met ABAB, DLV en Topigs Norsvin. ABAB...