Krulstaarten, een grote uitdaging!

27 oktober 2021

Vorig jaar is de Welzijnscheck geïntroduceerd  om varkenshouder inzicht te geven aan welke randvoorwaarden hun bedrijf moet voldoen, om te kunnen stoppen met couperen. Dit jaar is er een nieuwe versie van de Welzijnscheck én wordt de Welzijnscoach geïntroduceerd: deze kunt u inschakelen bij het uitvoeren van de Welzijnscheck, het opstellen van het plan van aanpak en het in de praktijk brengen van het plan. Onze collega Esther Krooshoop volgt de opleiding tot Welzijnscoach en vertelt u graag meer.

Om staartbijten te voorkomen wordt bij veel biggen kort na de geboorte de staart gecoupeerd. Vanuit de samenleving is er kritiek op het couperen van staartjes en ook boeren willen liever stoppen met couperen maar het houden van varkens met een lange krulstaart is complex. Er ligt dus een grote uitdaging voor ons want het routinematig couperen van staarten moet in 2030 zijn beëindigd.

Varkens die zich oncomfortabel voelen, kunnen uit frustratie of verveling bij hokgenoten in de staart bijten. Dit kan leiden tot een aangetast welzijn van het gebeten varken,  het kan groeivertraging en infecties veroorzaken of zelfs leiden tot volledige afkeur in de slachterij. Het lastige is dat de oorzaak van staartbijten niet altijd te achterhalen is. Wanneer je bijtgedrag niet heel vroeg signaleert en actie onderneemt , kan het in een groep varkens leiden tot een uitbraak van nog meer bijtgedrag. Bij zo’n bijtuitbraak leidt het stoppen met couperen dus mogelijk tot grotere welzijnsproblemen dan nu het geval is.[1] Bovendien levert een aangetast varken bij de slachterij niets op voor de veehouder. Er spelen dus ook financiële risico’s.

Om daadwerkelijk, zonder welzijnsproblemen (zoals staartbijten) te kunnen stoppen met couperen zijn er een aantal randvoorwaarden waar het varkensbedrijf aan moet voldoen. Om varkenshouders inzicht te geven in deze randvoorwaarden is vorig jaar de Welzijnscheck gelanceerd. De Welzijnscheck is onlangs geëvalueerd door varkenshouders, erfbetreders en andere deskundigen. Dit heeft geleid tot aanpassing naar een 2.0 versie. De Welzijnscheck is gebruiksvriendelijker geworden en het invullen ervan kost minder tijd. Dit komt enerzijds doordat vaste waarden die in 2020 zijn ingevoerd, alvast vooraf ingevuld zijn (denk aan bijvoorbeeld de hokoppervlaktes). Anderzijds hoeft de varkenshouder niet meer aan de slag met een plan van aanpak. De Welzijnscheck genereert nu zelf een score voor de verschillende onderwerpen en stelt afhankelijk van die score maatregelen voor. De varkenshouder kan vervolgens zelf de maatregelen aanvinken die passen bij het bedrijf. Nieuw dit jaar is de introductie van de Welzijnscoach: deze kunt u inschakelen bij het uitvoeren van de Welzijnscheck, het opstellen van het plan van aanpak en het in de praktijk brengen van het plan.

Op dit moment worden er meerdere welzijnscoaches opgeleid. Vanuit Lintjeshof volgt Esther Krooshoop deze cursus. Vanaf eind oktober kan zij u helpen met de Welzijnscheck en de vertaalslag maken van papier naar de stal. Zij vormt de schakel tussen wetenschap en praktijk en zorgt voor zowel kennisdeling als kennisontwikkeling en het praktische toepassen van deze kennis in de stal, samen met de varkenshouder en zijn personeel.

“Met een open en scherpe blik kijk en denk ik graag mee met de varkenshouder en zijn erfbetreders welke verbeterpunten richting dierenwelzijn er zijn en hoe deze praktisch uit te voeren. Dit doe ik aan de hand van mijn uitgebreide kennis en ervaring omtrent het natuurlijke gedrag van het varken. Mijn motto: een varken kan pas optimaal presteren als het gezond is en goed in zijn vel zit! “

Esther is door jarenlange ervaring als varkensdierenartskomt en het volgen van deze cursus expert m.b.t. bijtgedrag bij varkens. Zij observeert, meet, analyseert en kan besluiten om een camera in te zetten. Bij dit hele proces zal zij de bedrijfseigen dierenarts en adviseur(s) betrekken.

Voor het begeleiden van varkenshouders door een Welzijnscoach geeft de POV 40 GRATIS vouchers uit. Bij de uitgifte van de vouchers geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Dus meld je snel aan via info@pov.nl

 

[1] van der Peet, G. (2021, June 14). Krulstaart Kan pas als alle partijen verantwoordelijkheid nemen. WUR. Retrieved October 26, 2021, from https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksinstituten/livestock-research/show-wlr/Krulstaart-kan-pas-als-alle-partijen-verantwoordelijkheid-nemen.htm.

Meer nieuws

18 januari 2024

Symposium in Hannover 16-17 januari 2024

Op 16 en 17 januari organiseerde Lintjeshof samen met Agro-Vet, Hypor, Boehringer Ingelheim, GFS en...
12 december 2023

Sustainable pig farming event 16-17 januari in Hannover

Lintjeshof is trotse partner van dit tweedaagse congres in Hannover. Meld je snel aan met deze
25 oktober 2023

Presentatie Lintjeshof in Spanje

Op de bijeenkomst van Catalaanse varkensdierenartsen van 25 oktober 2023 in Manresa vertelde Karien...