Feit Of Fabel: De staart is de antenne van het welzijn?

30 maart 2023

Ja, dit is een FEIT.

We weten dat couperen al sinds 2003 verboden is in de Europese Unie. Sommige landen zijn er zich strik aan gaan houden, andere hebben met allerlei uitzonderingsmaatregelen het couperen nog langer toegelaten. Er is een hele reeks legitieme redenen om door te gaan, maar ook om te stoppen. Vermits de finish (eindelijk?) in zicht is, toch wat opbeurende commentaren van de landen die er al langer mee bezig zijn:

Op slachthuisniveau is er maar een klein verschil tussen varkens die niet en wel gecoupeerd zijn, qua letsels aan de staarten. Dus landen die er al langer mee bezig zijn, kunnen het staartbijten wel goed onder controle houden. Als je dan naar de antenne van het welzijn wenst te kijken, geven deze veehouders, jullie collega`s, meerdere kenmerken aan om ‘om te gaan’ met varkens met lange staarten.

Welzijn wordt als startpunt genomen, wat betekent dat de focus op preventie van staartbijten moet liggen. De focus dient dan te liggen op verschillende factoren, zoals voerplaatsen en goed beschikbaar zijn van voer. Bij welzijn hoort ook een schone omgeving, met rustplaatsen, arm aan ammoniak, juiste ventilatie en goede luchtkwaliteit. Ook zal je in andere delen van deze nieuwsbrief gelezen hebben dat verrijking, niet van de veehouder, maar van de omgeving een absolute noodzaak is. Toepassen van TLC ( Tender – Loving – Care) op de gezonde maar zeker op de zieke dieren is van belang. Dit zijn immers de eerste slachtoffers. Kortom, een varken met een lange staart is een uithangbord voor bedrijven die dierwelzijn hoog in het vaandel dragen, vandaar de antenne.

 

Meer nieuws

18 januari 2024

Symposium in Hannover 16-17 januari 2024

Op 16 en 17 januari organiseerde Lintjeshof samen met Agro-Vet, Hypor, Boehringer Ingelheim, GFS en...
12 december 2023

Sustainable pig farming event 16-17 januari in Hannover

Lintjeshof is trotse partner van dit tweedaagse congres in Hannover. Meld je snel aan met deze
25 oktober 2023

Presentatie Lintjeshof in Spanje

Op de bijeenkomst van Catalaanse varkensdierenartsen van 25 oktober 2023 in Manresa vertelde Karien...