Worden de biggennesten langzaam weer kouder?

31 augustus 2021

Richting het najaar daalt vroeg of laat de buitentemperatuur. Dat betekent dat wij klassiek gezien, weer meer kraamstaldiarree te zien krijgen.

Als er in de kraamstal over diarree wordt gesproken, wordt er vaak direct E. coli, Clostridium en/of Rotavirus bijgehaald. Entschema’s moeten natuurlijk overlopen worden, en ook de vaccinatietechniek en -kennis wordt met regelmaat besproken. Wellicht weet u nog uit de vorige nieuwsbrief dat er volop mogelijkheden zijn voor een op maat gemaakte cursus, eventueel ondersteund door de Farm Health Coach.

Ook de biestvoorziening is van groot belang, zeker ook voor diarree. Het vaccineren van de zeugen om maternale immuniteit aan de biggen te geven, heeft immers alleen effect als de biggen de maternale immuniteit ook opdrinken. Twijfelt u aan de biestopname, lees dan vooral het artikel van mijn collega Jeannette over de biestcheck. Biest is ook de eerste bron van warmte en energie voor de biggen: het is écht witgoud voor onze biggen. Alledrie (warmte / energie / maternale afweer) hebben veel invloed op het ontstaan of uitblijven van diarree bij biggen. Split suckling en overlegbeleid kunnen hier ook nog bijdragen aan verbetering van de situatie!

Maar…. Zoals zo vaak: Het begint allemaal met de basis. En die basis bestaat uit:

  • biest/melkgift zeug

  • klimaat

  • hygiene, hygiene, hygiene.

Als er in deze 3 pijlers structurele fouten zitten, komen we met vaccinaties nooit naar waar we naar toe willen.

Omdat we kraamstaldiarree vaker zien als de nachten kouder worden, weten we dat we juist nu extra aandacht móeten besteden aan klimaat in de kraamafdeling. Waar de zeug het best gedijt bij flink lagere temperaturen (20 graden), hebben biggen graag een temperatuur van >30 graden. We adviseren de biggennesten met vloerverwarming op 32-34 graden te houden, en bij enkel warmtelampen of andere warmtebronnen mag het biggennest nog warmer. Pas ook op voor koudeval of tocht. Wist u dat een koude omgeving direct invloed heeft op de doorbloeding van darmpjes in de buik? Een koude vloer om op te liggen, kan dus al snel voor verminderde doorbloeding zorgen, met als gevolg diarree! Dit is dus dé tijd van het jaar om uw vloerverwarming nog eens goed te controleren: zijn alle nesten warm genoeg, ook de nesten die het dichtst bij de retourleiding liggen? Moet de zeugenluchtinlaat alweer wat kleiner of rustiger worden gemaakt, zodat er minder sprake van koudeval in de biggennesten is? Al met al: zijn de biggen voldoende in staat om zich warm te houden en is daarmee de kans op diarree verminderd?

Heeft u uw klimaat op orde, dan vraagt u zich nu misschien af: en hoe zat het dan ook alweer met hygiëne? Daarover in een volgende nieuwsbrief meer. Kunt u niet wachten? Neem dan contact op met uw dierenarts.  

Meer nieuws

31 augustus 2021

Agressieletsels

Zoals jaarlijks, zien we op het einde van de zomer en in het vroege najaar een opflakkering van agressieletsels...
31 augustus 2021

Meekijken met Thomas: 1 jaar Farm Health Coach

Onlangs kreeg ik een melding op Linkedin: 1 jaar in dienst bij Lintjeshof. Een beetje cliché...
31 augustus 2021

Nieuwe Farm health Coach Lizzy Joosten stelt zich voor

Mijn naam is Lizzy Joosten en ik ben sinds 2 augustus werkzaam bij Lintjeshof als Farm Health Coach....