Wat weegt uw fokgelt?

27 oktober 2021

Het thema groei & ontwikkeling is een breed onderwerp in de varkenshouderij wat op meerdere manieren te interpreteren valt. Groei & ontwikkeling van uw bedrijf, van uzelf als ondernemer of werknemer, de groei & ontwikkeling van vleesvarkens en biggen, etc.

Mij deed het echter denken aan een casus op het zeugenbedrijf waar ik werkte. Op een gegeven moment kregen we daar meer last van terugkomers. In het begin werd het gezocht in de seizoensinvloeden. Maar ook in het voorjaar bleven we meer terugkomers houden dan normaal.

Na analyse bleek dat vooral de tweedeworps zeugen zorgden voor het wegzakken van het afbigpercentage. Ik ben dus de gelten extra scherp gaan monitoren. Wat is het gewicht & leeftijd bij dekken en wat het is gewicht bij binnenkomst en verlaten van de kraamstal? Hieruit bleek dat de gelten wel voldoende aankwamen in de dracht (70 kg), maar dat het dekgewicht te laag lag én dat de gelten veel gewicht verloren in de kraamstal (streven is 15% LG). Ook het voeren in de opfokfase was voor verbetering vatbaar (niet meer onbeperkt voeren zodat gelten nog geflusht kunnen worden richting het dekmoment).

Vanaf dat moment zijn we alle nieuwe gelten gaan wegen en hebben we een streng deurbeleid gehanteerd (voorkomen is immers beter dan genezen). Ook zijn er aanpassingen doorgevoerd in de kraamstal bij de reeds gedekte gelten: meer voeren en gelten na ruim 1 week terugleggen in aantal biggen. Na deze aanpassingen steeg het afbigpercentage weer geleidelijk naar 90+ %.

Achteraf gezien zijn er meerdere factoren die een rol hebben gespeeld. We waren naar een andere genetica geschakeld terwijl de voergift en het dekgewicht ongeveer gelijk zijn gebleven (op dat moment was nog niet precies duidelijk hoe deze zeug ‘gemanaged’ moest worden). Ook waren er wat (lever)problemen bij de fokker waardoor de dieren lichter op het bedrijf kwamen dan normaal. Zo zie je maar dat een aantal kleine factoren uiteindelijk grote gevolgen kunnen hebben. Iets wat niet makkelijk te voorkomen is, aangezien het op een varkensbedrijf hard werken is en je toch altijd enige vorm van bedrijfsblindheid krijgt.

Voor mij staat het belang van het inzichtelijk maken van de ontwikkeling van de nieuwe fokdieren buiten kijf. Niet alleen voor de technische resultaten, maar ook voor de duurzaamheid van de zeug. Toch kom ik veel bedrijven tegen waar de instroom en ontwikkeling van de gelten niet strak staat. Maak het inzichtelijk door te meten en overleg samen met uw bedrijfsadviseurs hoe u de instroom van de gelten kunt verbeteren. Durf hierin ook uw eigen keuzes te maken.

Meer nieuws

18 januari 2024

Symposium in Hannover 16-17 januari 2024

Op 16 en 17 januari organiseerde Lintjeshof samen met Agro-Vet, Hypor, Boehringer Ingelheim, GFS en...
12 december 2023

Sustainable pig farming event 16-17 januari in Hannover

Lintjeshof is trotse partner van dit tweedaagse congres in Hannover. Meld je snel aan met deze
25 oktober 2023

Presentatie Lintjeshof in Spanje

Op de bijeenkomst van Catalaanse varkensdierenartsen van 25 oktober 2023 in Manresa vertelde Karien...