Tonsillenonderzoek AVP

28 november 2022

Tonsillen onderzoek nu ook op Afrikaanse Varkenspest

In onze praktijk worden er regelmatig secties uitgevoerd op biggen. We hebben hiervoor een goed uitgeruste sectieruimte én een team van gespecialiseerde dierenartsen, de monsters kunnen direct naar Laboratorium Merefelt gebracht worden.
Kortom een ideale manier om snel tot een diagnose te komen.

Onze praktijk heeft een “waakvlamovereenkomst” met de overheid (het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Dat betekent dat wij een vergunning hebben om secties te mogen doen.
Één van de zaken die wij doen, in het kader van de bewaking van aangifteplichtige ziekten, is het opsturen van de tonsillen (keelamandelen) van de onderzochte biggen naar Wageningen Bioveterinary Research, voor onderzoek op Klassieke Varkenspest. Dit gebeurt op kosten van het ministerie van Landbouw.

Het was al langer een wens van onze dierenartsen om deze tonsillen ook te mogen onderzoeken op Afrikaanse Varkenspest. Naar aanleiding van de uitbraak afgelopen zomer vlak over de grens in Duitsland hebben wij dit (via onze dierenartsenvereniging Collectief Praktiserende Dierenartsen) nog eens aangekaart bij het ministerie en we hebben ondertussen goed bericht ontvangen middels de kamerbrief van minister Adema: We mogen nu ook de tonsillen laten onderzoeken op Afrikaanse varkenspest. Hier zijn wij natuurlijk heel erg blij mee!

Uiteraard handelen we bij elke verdenking in de stal zoals het moet: Melding maken bij de NVWA en daarnaast ook 6x EDTA bloed tappen als AVP niet uit te sluiten is. Als aanvulling hierop voelt het tonsillen onderzoek als een extra vangnet, zeker omdat het klinische beeld bij AVP vaak - zeker in het begin- onduidelijk is en niet goed te onderscheiden van andere ziekten. Het blijft belangrijk om samen alert te zijn op diergezondheid, door op tijd aan de bel te trekken en actie te ondernemen.
Met het tonsillen onderzoek op AVP hebben we nu een extra checkpunt ingebouwd.


Karien Koenders
Veterinair manager Merefelt

Meer nieuws

18 januari 2024

Symposium in Hannover 16-17 januari 2024

Op 16 en 17 januari organiseerde Lintjeshof samen met Agro-Vet, Hypor, Boehringer Ingelheim, GFS en...
12 december 2023

Sustainable pig farming event 16-17 januari in Hannover

Lintjeshof is trotse partner van dit tweedaagse congres in Hannover. Meld je snel aan met deze
25 oktober 2023

Presentatie Lintjeshof in Spanje

Op de bijeenkomst van Catalaanse varkensdierenartsen van 25 oktober 2023 in Manresa vertelde Karien...