Rode bedrijven in 2021 op weg naar groen! Hoe gaan we dat doen?

01 februari 2021

Rode bedrijven: het is een term die de laatste tijd veel gebruikt wordt. Waar hebben we het dan eigenlijk over? Het gaat hier om bedrijven die een hoog antibioticumgebruik hebben. Nederlandse bedrijven zijn met zijn allen minder antibiotica gaan gebruiken, maar op een aantal bedrijven is dat in mindere mate gelukt.

Om deze bedrijven een verbeterslag te laten maken, zijn er plannen gemaakt door de sector zelf in samenwerking met o.a. dierenartsen. Het volledige plan is hier terug te lezen. In 2021 moeten er Adviesteams gevormd worden op bedrijven die in 2019 én 2020 rood scoorden met de dan geldende benchmarkwaarden (zeugen 10, vleesvarkens 10, biggen 40). 

Deze adviesteams bestaan uit de veehouder zelf, samen met de bedrijfsdierenarts en voervoorlichter. Dit team moet een plan maken en in 2021 minstens 3x bij elkaar komen. Het adviesteam moet dit plan ook ondertekenen. Het plan en de verslagen van deze bijeenkomsten moet de veehouder indienen bij de IKB. Het eerste verslag en het plan moeten al voor 1 april ingediend zijn.

Hebben we er iets aan als er enkel 3 verslagen in de kast gelegd worden? Nee, natuurlijk niet! We moeten aan de slag want er volgen nog meer stappen. De bedrijven die het in 2021 nog niet gelukt is het antibioticumgebruik weer naar groen te brengen, wacht een volgend regime: hier moet in 2022 een expert-team ingezet worden. Dat houdt in dat er een externe specialist ingehuurd moet worden door de veehouder. Deze gaat het proces beoordelen samen met de leden van het adviesteam (veehouder- dierenarts en voervoorlichter) – heeft iedereen in het team gedaan wat van hem of haar 

verwacht werd? Als het dan na een jaar nóg niet gelukt is, kan dit consequenties hebben voor de IKB-waardigheid van het bedrijf, en daarmee mogelijk ook het bestaansrecht van het bedrijf?

Als dierenartsenpraktijk Lintjeshof gaan we proactief aan de slag met onze “rode” klanten. Uiteraard hebben we op deze bedrijven al stappen gemaakt om het antibioticagebruik te verlagen, maar met de nieuwe landelijke maatregelen die gaan komen willen we alvast voorsorteren op 2022. De betreffende bedrijven zijn door ons geïnventariseerd en we gaan hier hulp aanbieden door onze eigen interne krachten in te zetten. We hebben alles in huis wat nodig is: een groot en divers team aan dierenartsen, een Farm Health coach, programma’s van aanpak voor diverse aandoeningen en een professioneel laboratorium wat snel en praktisch kan inspelen op wat nodig is op de bedrijven.

Het volledige Lintjeshof-team staat dus klaar om deze bedrijven op weg te helpen naar een lagere dierdagdosering. We gaan in  gesprek met de veehouders met een frisse blik. Aan de hand daarvan kan extra hulp ingezet worden. Uiteraard gaan we ook ons netwerk betrekken (fokkerij organisaties, voerfirma’s, farmaceuten, onderzoeksinstituten) wanneer nodig.

En ook voor de wat minder “rode” bedrijven: ons team staat voor u klaar. 

Karien Koenders

Dierenarts & adviseur gezondheidsprogramma’s, dierenartsenpraktijk Lintjeshof

Meer nieuws

18 januari 2024

Symposium in Hannover 16-17 januari 2024

Op 16 en 17 januari organiseerde Lintjeshof samen met Agro-Vet, Hypor, Boehringer Ingelheim, GFS en...
12 december 2023

Sustainable pig farming event 16-17 januari in Hannover

Lintjeshof is trotse partner van dit tweedaagse congres in Hannover. Meld je snel aan met deze
25 oktober 2023

Presentatie Lintjeshof in Spanje

Op de bijeenkomst van Catalaanse varkensdierenartsen van 25 oktober 2023 in Manresa vertelde Karien...