Pathologie als hoeksteen van een juiste diagnose

27 oktober 2021

Op 24 september jl. werd er op onze praktijk een pathologiecursus gehouden voor de dierenartsen onder leiding van prof. Erik Gruys.

Wat is pathologie?

Pathologie is de studie van het ontstaan en verloop van letsels. In praktijk betekent pathologie het ontleden van een dier en het macroscopisch, dus met het blote oog, beoordelen van organen.

Pathologie kan opgesplitst worden in 2 delen: de sectie, waarbij de dierenarts het kadaver met blote oog bekijkt en beoordeelt. En het aanvullend onderzoek, welke vervolgens in het laboratorium wordt uitgevoerd.

Waarom pathologie?

De dierenartsen van Lintjeshof hechten veel belang aan pathologie. Er worden dagelijks vele secties verricht, want het stellen van een juiste diagnose is absoluut noodzakelijk voor een succesvolle bedrijfsbegeleiding.

Er zijn meerdere redenen waarom pathologie meerwaarde kan hebben:

Bij verhoogde uitval kan sectie duidelijkheid geven over de doodsoorzaak, waarna een gerichte therapie efficiënt en snel ingezet kan worden.

Bij aanhoudende bedrijfsproblematiek, zoals bijvoorbeeld hoest in de biggenstal, zal sectie een belangrijke bijdrage leveren om het bedrijfsprobleem beter in beeld te brengen.

De dierenarts heeft na het uitvoeren van de sectie een duidelijk beeld van de letsels en de mogelijke pathogenen die deze letsels kunnen veroorzaken. Om de diagnose met zekerheid te kunnen stellen, is bijkomend onderzoek vaak noodzakelijk. Daarom worden er tijdens de sectie monsters genomen voor bacteriologie, PCR of histologie.

Wat zijn de voordelen van onze sectiezaal in Nederweert?

Onze sectiezaal wordt dagelijks grondig gereinigd en ontsmet. Hierdoor wordt  verontreiniging van de monsters beperkt.

Doordat het laboratorium zich naast de pathologiezaal bevindt, kunnen monsters meteen na de sectie ingezet worden. Hierdoor blijft de overgroei van ongewenste bacteriën beperkt.

In de sectiezaal beschikt de dierenarts over alle nodige materialen, voldoende licht en een tafel op hoogte. Hierdoor kan het aangeleverde materiaal nauwkeuriger onderzocht worden.

De veehouder heeft geen opruimwerk na de sectie en er komen geen opengemaakte kadavers aan de weg te liggen.

Hoe gaan we te werk in onze pathologiezaal?

De kadavers worden afgeleverd in de koelcel. Onze koelcel is 24 uur per dag en 7 dagen per week geopend. Dus ook ‘s avonds en in het weekend kunnen kadavers neergelegd worden. De patholoog neemt de kadavers per UBN uit de koelcel. De biggen worden gewogen en de oornummers worden genoteerd. Na het wegen van de biggen, begint de eigenlijke sectie. De patholoog bekijkt de big uitwendig op bloedingen, huidletsels en breuken. Daarna worden de gewrichten ingesneden en wordt gecontroleerd op gewrichtsontsteking. Vervolgens legt de patholoog de big op zijn rechterzijde, waardoor de belangrijkste organen zoals hart en milt bovenaan komen te liggen. De patholoog beoordeelt de organen van borst -en buikholte. Na het beoordelen van de borst -en buikorganen wordt de schedel doorgezaagd om mondholte, neusschelpen en hersenen te bekijken. Van de afwijkende organen worden monsters genomen, die na overleg met de bedrijfsdierenarts ingezet kunnen worden in het laboratorium.

Voorwaarden voor het aanleveren van biggen

De biggen moeten in een goed afgesloten zak aangevoerd worden. Op de praktijk zijn speciale kadaverzakken te verkrijgen.

Het maximaal gewicht van een big bedraagt 30kg.

Stuur indien mogelijk biggen in die geen antibiotica krijgen of recent gehad hebben. Antibiotica remmen de groei van bacteriën waardoor bacteriologisch onderzoek minder kans heeft op slagen. 

Het is belangrijk dat de patholoog weet waarom de biggen ingestuurd worden. Laat de praktijk op voorhand weten waarom u biggen instuurt. Hiervoor kunt u het inzendformulier gebruiken.

Meer nieuws

18 januari 2024

Symposium in Hannover 16-17 januari 2024

Op 16 en 17 januari organiseerde Lintjeshof samen met Agro-Vet, Hypor, Boehringer Ingelheim, GFS en...
12 december 2023

Sustainable pig farming event 16-17 januari in Hannover

Lintjeshof is trotse partner van dit tweedaagse congres in Hannover. Meld je snel aan met deze
25 oktober 2023

Presentatie Lintjeshof in Spanje

Op de bijeenkomst van Catalaanse varkensdierenartsen van 25 oktober 2023 in Manresa vertelde Karien...