Nieuwe ronde, nieuwe kansen: Depop / Repop

22 december 2021

Binnen Lintjeshof zijn we een overtuigd voorstander van een SPF bedrijfsvoering in de varkenshouderij. SPF wil zeggen: Specific Pathogen Free, vrij van specifieke kiemen, vaak zijn  dat APP, mycoplasma of PRRS, of een combinatie van deze drie. Door onze jarenlange ervaring op SPF bedrijven in heel Europa weten we welke voordelen deze hoogste gezondheidsstatus voor bedrijven kan hebben.

Het blijft echter een grote stap om samen met een klant een bedrijf om te schakelen naar een SPF-status en de voordelen samen in de praktijk te ervaren. We hebben het afgelopen jaar weer met verschillende klanten een Depop/Repop doorlopen om zo’n SPF-status te bereiken. Het is een intensief traject waarbij de eerste voorbereidingen vaak al vele maanden of jaren eerder van start zijn gegaan.

Bioveiligheid

We beginnen met een uitgebreide analyse van de bioveiligheid situatie op het bedrijf. Naast SPF opstarten is het immers ook essentieel om daarna SPF te blijven en géén ziektes opnieuw naar binnen te dragen. Als de keuze voor Depop/Repop gemaakt is en bekend is welke aanpassingen binnen het bedrijf noodzakelijk zijn, is het tijd om de planning te maken. Hierbij is het de uitdaging om de periode van leegstand zo kort mogelijk te houden, maar waarbij minimaal 2 weken toch het gehele bedrijf leeg staat. De leegstand is essentieel om, na een grondige reiniging en desinfectie, ook de laatste achtergebleven kiemen nog te elimineren.

Herbevolking

Na de leegstand is het tijd voor de herbevolking. Over de keuze van de herkomst van de SPF-fokgelten kan een volledig artikel worden geschreven, maar het belangrijkste is dat de wensen op voorhand duidelijk geformuleerd zijn en dat op basis van het wensenpakket een objectieve keuze gemaakt wordt. Belangrijk is hierbij om niet alleen naar de aandoeningen te kijken die binnen het SPF label afwezig zijn, maar om ook te kijken naar de ernst van de nog aanwezige aandoeningen. Voor Strep. Suis zoeken we bijvoorbeeld vaak naar een herkomst waar de klachten minimaal zijn.

Als deze keuze gemaakt is volgt het moment dat de nieuwe dieren aankomen. Een drukke en uitdagende tijd, maar tegelijkertijd hét moment waarop het bedrijf weer gaat draaien en de normale werkzaamheden weer opgepakt kunnen worden.

Onze klant Mark Steentjes heeft recent zijn ervaringen gedeeld in dit artikel van PigBusiness. Mocht u nog vragen hebben over dit onderwerp, vraag dan onze dierenartsen er eens naar. Ze zullen u graag van verdere informatie voorzien.

Meer nieuws

18 januari 2024

Symposium in Hannover 16-17 januari 2024

Op 16 en 17 januari organiseerde Lintjeshof samen met Agro-Vet, Hypor, Boehringer Ingelheim, GFS en...
12 december 2023

Sustainable pig farming event 16-17 januari in Hannover

Lintjeshof is trotse partner van dit tweedaagse congres in Hannover. Meld je snel aan met deze
25 oktober 2023

Presentatie Lintjeshof in Spanje

Op de bijeenkomst van Catalaanse varkensdierenartsen van 25 oktober 2023 in Manresa vertelde Karien...