Niet iedere verdikte dunne darm is PIA

12 april 2021

Lawsonia intracellularis (L.i.) is een bacterie die op heel veel varkensbedrijven aanwezig is. De ziekte die deze bacterie veroorzaakt kennen we onder de naam PIA en deze kan zowel acuut als chronisch verlopen. Hoewel de acute vorm heel dramatisch kan zijn, is het vooral de chronische vorm die tot de meeste economische schade leidt op een varkensbedrijf door forse productieverliezen. Vooral bij deze chronische vorm is de diagnose PIA helaas niet eenvoudig te stellen.

De bacterie kan helaas niet eenvoudig gekweekt worden. Wel kan de bacterie door een PCR aangetoond worden, maar het aantonen van de bacterie alleen is niet genoeg voor een diagnose omdat de bacterie ook aanwezig kan zijn zonder schade te veroorzaken. Daarom is het onderzoek van kauwtouwmonsters met de PCR ook maar van geringe waarde. Het is ook mogelijk om naar antilichamen in het bloed te kijken, maar dat zegt alleen dat het dier in contact is geweest met L.i. en zegt niets over de ernst van de mogelijke schade in de darm van het dier.

Bij slachtlijnonderzoek of op sectie kan naar het laatste gedeelte van de dunne darm gekeken worden. Bij PIA kan deze verdikt zijn (tuinslang darm), maar niet iedere verdikte dunne darm is een gevolg van PIA. Om hierbij de diagnose PIA vast te stellen moet naar het weefsel gekeken worden onder de microscoop. Door speciale technieken kunnen dan de beschadigingen in de darm en de aanwezigheid van L.i. in die beschadigingen zichtbaar gemaakt worden. Hiermee wordt de sluitende diagnose PIA het best gesteld.

Wordt PIA vermoed op een bedrijf dan kunnen bloedonderzoek op antilichamen, het aantonen van L.i. met PCR en het vinden van verdikte dunne darmen de eerste aanwijzing zijn, maar het weefsel onderzoek moet dan aansluitend worden uitgevoerd voor een goede diagnose. Wilt u meer weten over PIA of heeft u vermoedens dat PIA op uw bedrijf problemen geeft, neem dan contact met uw dierenarts op om een plan op te stellen voor onderzoek en indien nodig een aanpak. Ook het laboratorium kan voor u behulpzaam zijn om u verder op weg te helpen. Geef PIA geen kans, een goede aanpak kan veel opleveren!

Meer nieuws

18 januari 2024

Symposium in Hannover 16-17 januari 2024

Op 16 en 17 januari organiseerde Lintjeshof samen met Agro-Vet, Hypor, Boehringer Ingelheim, GFS en...
12 december 2023

Sustainable pig farming event 16-17 januari in Hannover

Lintjeshof is trotse partner van dit tweedaagse congres in Hannover. Meld je snel aan met deze
25 oktober 2023

Presentatie Lintjeshof in Spanje

Op de bijeenkomst van Catalaanse varkensdierenartsen van 25 oktober 2023 in Manresa vertelde Karien...