Navelbreuken voorkomen met hygiënemaatregelen

02 maart 2022

Hygiëne is een belangrijk onderdeel van de preventieve gezondheidsmaatregelen op een varkensbedrijf. Een goede hygiëne draagt bij aan een lage infectiedruk, wat weer resulteert in een betere diergezondheid en lagere gezondheidskosten. Zelf heb ik ondervonden dat het in een schone stal ook veel prettiger werken is. Daarnaast zien we ook steeds vaker dat goede hygiënemaatregelen in de eerste levensdagen van pasgeboren biggen bij kunnen dragen aan het reduceren van navelletsels zoals breuken en abcessen. In de praktijk zien we dan ook dat er meer en meer aandacht is voor een preventieve aanpak van het ontstaan hiervan.

Deze breuken ontstaan door het niet of niet volledig sluiten van de navelring. Dit is een kleine anatomische structuur die tijdens de embryonale fase de doorgang biedt voor de navelstreng. Nadat het dier geboren wordt scheurt deze navelstreng af en dient deze navelring dus te sluiten. Verschillende zaken kunnen er toe leiden dat dit niet goed gebeurt. Allereerst is er natuurlijk een genetische factor: als de ring te groot is zal ze onvoldoende sluiten. Daarnaast zijn er tal van zaken waar we tijdens de verzorging van de dieren wél invloed op hebben. Zo kan een ‘’trauma’’ aan de navelring of -streng er toe leiden dat het weefsel niet mooi zal sluiten. Ook infecties aan de navel hebben in belangrijke mate een negatieve impact op het sluiten van deze structuur.

We zien in de praktijk dan ook steeds vaker goede initiatieven die bijdragen aan het reduceren van navelbreuken. Zo zien we regelmatig dat navelstrengen geknipt worden, hierdoor ontstaat uiteraard minder frictie aan de navelring. Ook het ontsmetten van navels heeft zeker een positieve bijdrage, dit zorgt uiteraard voor een lagere infectiedruk op een zeer kwetsbare plaats van het lichaam dat tevens een gemakkelijke intredepoort voor allerlei kiemen is bij ondermaatse verzorging. Zeker in combinatie met een strooimiddel voor in de biggennesten zien we dat navels sneller opdrogen met vermoedelijk ook minder breuken en abcessen tot gevolg. We zien daarnaast ook een duidelijke relatie tussen navelontstekingen en bijvoorbeeld dikke gewrichtjes door onder andere streptococcen. Bij de biggen die hier binnenkomen in de autopsiezaal voor streptococcen onderzoek, zien we dan ook regelmatig ontstoken navels. Meer weten over navel- en behandelhygiëne? Neem dan zeker contact op met uw dierenarts.

Meer nieuws

18 januari 2024

Symposium in Hannover 16-17 januari 2024

Op 16 en 17 januari organiseerde Lintjeshof samen met Agro-Vet, Hypor, Boehringer Ingelheim, GFS en...
12 december 2023

Sustainable pig farming event 16-17 januari in Hannover

Lintjeshof is trotse partner van dit tweedaagse congres in Hannover. Meld je snel aan met deze
25 oktober 2023

Presentatie Lintjeshof in Spanje

Op de bijeenkomst van Catalaanse varkensdierenartsen van 25 oktober 2023 in Manresa vertelde Karien...