Meekijken met Thomas: Vaccineren

12 april 2021

Vaccineren is een actueel onderwerp in coronatijd. Hopelijk is er na het zetten van de vaccinaties weer wat meer mogelijk. Waar kijkt u het meeste naar uit? Ikzelf naar het voetballen en het drinken van een biertje in de kroeg met vrienden 😊.

Ook in de varkenshouderij is vaccineren een belangrijke pijler om de diergezondheid te optimaliseren. Sowieso lijkt de aanpak van de coronacrisis veel op de aanpak van ziektes op varkensbedrijven. Denk bijvoorbeeld aan quarantaine, hygiëne en vaccinaties. Ik heb mijn vriendin (ze werkt als huisarts in opleiding op de Spoedeisende Hulp) wel eens meegenomen naar het varkensbedrijf waar ik werkte. Ik liet haar o.a. de hygiënevoorschriften, de quarantaineafdeling en het vaccinatieschema zien. Nadat vorig jaar corona uitbrak zei ze: “Eigenlijk zijn er veel overeenkomsten met het ziektemanagement op varkensbedrijven. Daar kunnen wij best wel wat van leren”. Een mooi compliment.

Terug naar de praktijk. Meestal is er één iemand die op het bedrijf bepaalde vaccinaties uitvoert. Het zou echter beter zijn als meerdere mensen op het bedrijf weten wat en hoe er gevaccineerd moet worden. Als er dan bijvoorbeeld iemand ziek is, kan de ander dat ondervangen. Hierbij helpt een overzichtelijk en duidelijk vaccinatieschema.

Ook helpt een vaccinatiecursus in samenwerking met de bedrijfsdierenarts om inzicht te krijgen in welke vaccinaties er ingezet worden en waarom dit belangrijk is. Zo’n cursus verlaagt de kans op fouten aanmerkelijk.

Wat ik in de praktijk regelmatig zie is dat dieren heftig reageren op een enting – vaak noemen we dat shock. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat vaccins voor gebruik worden opgewarmd tot 35 graden. Maar niet warmer dan dat omdat boven deze temperatuur vooral eiwitten in een vaccin beschadigd raken en het vaccin zijn effectiviteit kan verliezen. Vaccins die uit de koeling worden gehaald en op een gangpad of in kantine worden gezet zullen onvoldoende  opwarmen.

Mijn tip is: leg vaccins in warm water en controleer met een thermometer of het water de juiste temperatuur heeft.  Op verschillende van de bedrijven die wij begeleiden hebben we inmiddels automatische waterbaden geïntroduceerd die dit proces optimaliseren en het juist opwarmen van vaccins sterk vergemakkelijken.  Kijk daarnaast goed naar de dieren, beschouw entreacties niet als ‘normaal’ en trek aan de bel.

Tot slot wil ik nogmaals het belang van goede hygiëne omtrent vaccineren aangeven. Vaccins zijn kostbare producten die geïnjecteerd worden. Schone materialen zijn essentieel voor een goede werking. Vervang repeteerspuitjes / steripump elke 2500 vaccinaties. Uit onderzoek is gebleken dat spuiten in de koelkast bewaren niet voldoende is. Maak injectiespuiten na gebruik goed schoon met water en kook ze uit om kiemen af te doden. Op internet zijn verschillende video’s te vinden waarin te zien is hoe u dit het beste kan doen, zoals deze: https://www.youtube.com/watch?v=sqX6q-Tbs2Y

Meer nieuws

18 januari 2024

Symposium in Hannover 16-17 januari 2024

Op 16 en 17 januari organiseerde Lintjeshof samen met Agro-Vet, Hypor, Boehringer Ingelheim, GFS en...
12 december 2023

Sustainable pig farming event 16-17 januari in Hannover

Lintjeshof is trotse partner van dit tweedaagse congres in Hannover. Meld je snel aan met deze
25 oktober 2023

Presentatie Lintjeshof in Spanje

Op de bijeenkomst van Catalaanse varkensdierenartsen van 25 oktober 2023 in Manresa vertelde Karien...