Maart roert zijn staart…

30 maart 2023

Een gezegde van mijn oma dat afgelopen maand weer van toepassing was. Met sneeuw, enkele graden vorst en harde wind leek het toch nog een beetje op een winter, terwijl het nog geen 48 uur later weer zonnig en ruim 18 graden werd.

Deze weersomstandigheden maken het extra moeilijk om een constant klimaat te handhaven in de stal. Waarbij met name de wind een negatieve invloed heeft op het klimaat in de stal. Een slecht klimaat kan zorgen voor gefrustreerde varkens wat zich weer kan uiten in ongewenst gedrag zoals staartbijten, wat op zijn beurt weer leidt tot een gefrustreerde veehouder/medewerker.

Deze maand heb ik op een bedrijf de Healthy Climate Monitor opgehangen en daar vielen 3 zaken op: de camera toonde aan dat de dieren elke paar minuten op een andere plaats lagen (onrust). Daarnaast voelde je op de centrale gang lucht onder de afdelingsdeur vandaan komen en zagen we op verschillende plekken in dezelfde afdeling hele andere waardes (temperatuur, vocht, CO2 en ammoniak). Hier bleek de wind het klimaatsysteem over te nemen wat resulteerde in een onstabiel klimaat en bijtgedrag. Dit bedrijf gaat nu maatregelen nemen om windinvloeden uit te sluiten zoals winddrukkappen en windbreekschotjes om de lucht beter te begeleiden. Over een tijdje ga ik weer meten of de maatregelen het gewenste effect hebben. Meten is immers weten!

 

Enkele tips die ik mee wil geven:

  • Zorg voor goede winddrukkappen (Windkacht 4 geeft al 32 Pascal aan druk wat de stal in wordt geduwd, terwijl je 5-10 pascal nastreeft bij de inlaat).
  • Verschil in temperatuur tussen inkomende en aanwezige lucht mag max 10 graden zijn
  • Controleer regelmatig of de instellingen nog voldoende zijn. Regelmatig zijn die al 10 jaar hetzelfde, terwijl de varkens veel harder zijn gaan groeien.
  • Bij verdringingssystemen is het extra belangrijk om te controleren of de hokken goed zijn afgesloten en de dieren niet in de directe lucht liggen. Dit kan middels rookproeven.
  • Zorg bij volledig roostervloeren voor een mat (300 cm2 per big) om big te beschermen tegen tocht van onder de rooster.

 

Meer nieuws

30 maart 2023

Het kompas naar een langere varkensstaart

Om staartbijten te voorkomen worden op de meeste varkensbedrijven staarten gecoupeerd. In de EU-wetgeving...
30 maart 2023

SINS-scores: wat zijn we aan het doen in de praktijk- en wat kun je er mee op het varkensbedrijf ?

Wat is SINS ? Karien: SINS is de naam voor de tekenen van ontsteking en...
30 maart 2023

Feit Of Fabel: De staart is de antenne van het welzijn?

Ja, dit is een FEIT. We weten dat...