Lintjeshof wint Europese PRRS Research Award

28 oktober 2021

Lintjeshof en Merefelt hebben dit jaar met de inbreng van Karien Koenders en Eric van Esch een Europese prijs gewonnen: de Boehringer Ingelheim PRRS Research Award.  Wat betekent dit nu?

Karien Koenders (dierenarts en adviseur gezondheidsprogramma’s) en Eric van Esch (veterinair manager van het lab Merefelt) hebben een projectvoorstel geschreven over de aanpak van PRRS op vermeerderingsbedrijven. Ze hebben met het winnen van deze prijs - een geldbedrag  van 25.000 euro - de kans gekregen om dit project uit te gaan voeren.

Wat gaan ze doen? Er kunnen 10 bedrijven instappen in het systeem. Deze bedrijven zullen een jaar lang gemonitord worden volgens het protocol van onze eigen LH PRRS scan. De uitvoering van de labonderzoeken gebeurt in ons Merefelt lab met de vertrouwde snelheid en korte lijnen. De bedrijven worden naar aanleiding van de uitslagen door Karien begeleid volgens het door haar ontwikkelde systeem van aanpak wat aansluit op de monitor. Ook gaat onze Farm Health Coach een biosecurity check doen. Dit alles gebeurt uiteraard in samenspraak met de bedrijfsdierenartsen, ondernemers en hun personeel. 

We zijn momenteel de kandidaatbedrijven aan het inventariseren en we zijn reeds van start gegaan met de eerste bedrijven. Over een jaar wordt een rapportage opgeleverd met de succes- en faalfactoren van het systeem. De resultaten leveren belangrijke informatie voor al onze klanten om ze te kunnen begeleiden naar een PRRS vrije uitstroom op vermeerderingsbedrijven. De uitkomsten worden ook gedeeld met de CoViva (de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij), want de komende jaren zal een PRRS aanpak uitgerold worden over alle Nederlandse bedrijven. Zo kunnen onze klanten alvast voorbereid zijn op de toekomst en hun voordeel doen met onze kennis en ervaringen.

Meer nieuws

07 november 2021

Wat kan een PIA enting u opleveren?

Er zijn al een tijdje twee entstoffen tegen de ziekte PIA op de markt. Lintjeshof dierenarts...
28 oktober 2021

Wormen zijn de infecties met de grootste economisch impact in de vleesvarkens. Feit of fabel?

Er zijn veel proeven gedaan om de economisch impact van wormen op varkensbedrijven te berekenen. De...
27 oktober 2021

Pathologie als hoeksteen van een juiste diagnose

Op 24 september jl. werd er op onze praktijk een pathologiecursus gehouden voor de dierenartsen onder...