Het kompas naar een langere varkensstaart

30 maart 2023

Om staartbijten te voorkomen worden op de meeste varkensbedrijven staarten gecoupeerd. In de EU-wetgeving en in het actieprogramma vitalisering varkenshouderij is opgenomen dat  routinematig staarten couperen praktijkgericht wordt afgebouwd richting 2030. Ondanks dat er al enorm veel onderzoek is gedaan  en kennis beschikbaar is,  zijn veel varkenshouders nog niet klaar om de staarten van de varkens lang te laten omdat staartbijten complex en multifactoriële oorzaak heeft. Wanneer er gestopt wordt met het couperen kan dit zeer grote gevolgen hebben voor het dierenwelzijn, voedselverspilling, werkplezier, diergezondheid en uiteindelijk ook het economisch welbevinden van varkenshouders. Kortom, tijd voor actie!

Afgelopen najaar is het project ’Het kompas naar een lange varkensstaart’ gestart. Dit is een samenwerking van POV, Booijink Veevoeders, dierenartsenpraktijk Lintjeshof, PIC-NL en VKON. Binnen dit project willen wij samen met varkenshouders op zoek naar praktische oplossingen om staartbijten te verminderen en te voorkomen. Het doel is om met verschillende studiegroepen met varkenshouders dieper in te gaan op 6 verschillende thema’s diergezondheid, huisvesting, klimaat, voeding, genetica en varkenshouder en de verbinding daartussen. 

Ben jij als varkenshouder geïnteresseerd om hierover samen met collega’s ervaringen uit te wisselen, of kennis op te doen? Via bijgaande QR-code vind je meer informatie en het aanmeldformulier.

Wie

Varkenshouders

Wat

Studieclubs om praktijkervaringen te delen 

Waar

Op verschillende locaties in Nederland (zowel fysiek als online)

Hoe

Met elkaar in gesprek, praktijkgericht, van elkaar leren, testen, kennis bundelen en delen

Wanneer

begin 2023 t/m eind 2024

 

 

 

Meer nieuws

18 januari 2024

Symposium in Hannover 16-17 januari 2024

Op 16 en 17 januari organiseerde Lintjeshof samen met Agro-Vet, Hypor, Boehringer Ingelheim, GFS en...
12 december 2023

Sustainable pig farming event 16-17 januari in Hannover

Lintjeshof is trotse partner van dit tweedaagse congres in Hannover. Meld je snel aan met deze
25 oktober 2023

Presentatie Lintjeshof in Spanje

Op de bijeenkomst van Catalaanse varkensdierenartsen van 25 oktober 2023 in Manresa vertelde Karien...