Geboortediarree door Clostridium difficile: vernieuwde diagnostiek door Merefelt Livestock Diagnostics.

02 maart 2022

Diarree bij pas geboren biggen (geboortediarree) is een bekend verschijnsel. Een goede stalhygiëne en goede biestopname zijn hierin van zeer groot belang.

Vlak na de geboorte koloniseren bacteriën de darmen van het dier. Dit zorgt voor een zogenaamde kolonisatieresistentie, een natuurlijk opgebouwde afweer. Indien eerder genoemde zaken niet voldoende in acht genomen worden of omdat de natuurlijke resistentie nog niet voldoende op peil is, kan er een verstoring ontstaan in de darmflora. Potentieel pathogene micro-organismen, met name Rotavirus en bacteriën als E. coli en Clostridium, kunnen zorgen voor optredende diarree.

Naast Clostridium perfringens blijkt Clostridium difficile vaker voor te komen dan gedacht. Zeker na een antibioticumbehandeling, die een verstoring van de natuurlijke flora teweeg brengt, kan deze bacterie de darmen gaan koloniseren en infecteren, wat uiteindelijk leidt tot waterige, gele diarree. Dit kan resulteren in een uitval van 15% tot 20%. Het is daarom voor Merefelt van belang om een zo compleet mogelijk pakket aan onderzoeken aan te bieden, zodat de meest voorname potentiële ziekteverwekkers in kaart gebracht kunnen worden. Recent is er een nieuwe methode bij Merefelt ingevoerd waardoor de Clostridium difficile beter gekweekt kan worden en dus vaker aangetoond kan worden. Verder kan er op deze manier een antibiogram van deze bacterie gemaakt worden en kan de stam eventueel gebruikt worden voor de aanmaak van een bedrijfseigen vaccin.

Meer nieuws

20 juni 2022

Alpe d'Huzes met BIG Challenge 2022

Lintjeshof nam op 2 juni 2022 deel aan Alpe d'Huzes samen in het collectief BIG Challenge. Wat...
30 mei 2022

Uit de praktijk van de welzijnscoach

Water is nóg belangrijker dan voeding en toch valt het bij mijn bezoeken als welzijnscoach...
30 mei 2022

Nieuwe collega Hans Neleman stelt zich voor

Ik ben Hans Neleman en sinds 1 maart van dit jaar ben ik werkzaam binnen Lintjeshof. Na...