Feit of fabel: Vaccinatie voor APP lost pleuritis op?

02 maart 2022

Dit is een fabel.

Eerst de feiten.

Pleuritis is een ontsteking van twee vliezen; het borstvlies en het longvlies, die met elkaar vergroeien. Hierdoor vergroeien de longen aan de borstkas en daardoor kan ademen moeilijker en pijnlijker verlopen. Het kan al vroeg ontstaan, met name in kraamstal of op de batterij. Normaal liggen die vliezen los van elkaar, met ertussen een beetje vocht om alles gesmeerd te laten verlopen. Dat een vergroeiing van het borstvlies aan het longvlies een kostprijs heeft, is al veelvuldig onderzocht.
KDV heeft recentelijk aangegeven dat varkens aangeboden in hun slachthuizen gemiddeld 2,69 euro minder opbrengen en ook 4,5 dagen langer op stal blijven.

Uit onderzoek van Heinonen komt dat 1% pleuritis in het slachthuis een vermindering van karkasgewicht van 70g geeft en dat dit ook overeenkomt met een leeftijdstoename van 0,26d.
Wat daarbij ook opvalt is dat de bandsnelheid in de slachterij bij een aantasting van 10% met ongeveer 8% verminderd. De onderzoeken die in slachthuizen uitgevoerd worden in kader van pleuritis zijn meestal gestandaardiseerd. Vermits het een menselijke beoordeling is, kan dit per slachthuis of uitvoering afwijken en worden resultaten het best beoordeeld indien ze uitgevoerd worden op dezelfde locatie en/of door dezelfde persoon. Een van de bekende methodes zijn die van Madec en SPES.

Dat pleuritis een probleem is in alle varkenspopulaties is misschien wel een understatement.
Hierbij een kort overzichtje van de situatie in onze buurlanden:

België                  2009       21%
Denemarken       2000       25%
Nederland           2004       22%
Noorwegen         1991       41%
Spanje                 2009       26%
VK                       2012       12%.

Wetenschappers en dierenartsen gaan ervan uit dat de pleuritis een gevolg is van een bacteriële infectie. Hierbij zijn verschillende bacteriën een mogelijke oorzaak aan deze letsels. Een niet limitatieve lijst: Actinobacillus pleuropnemoniae, Pasteurella Multocida, Actinobacillus suis, Streptococcus suis, Mycoplasma hyorhinis, Mycoplasma hyosynoviae, Bordeltella brochoseptica, Klebsiella pneumoniae, … .

Maar, en dat maakt het dus dat de pathologie behoort tot het PRD-complex ( Porcine Respiratoire Disease complex), er zijn nog primaire agentia die de weg openen voor deze bacteriën en zodoende zelf niet de oorzaak zijn van de pleuritis maar er wel een negatiev, invloed op hebben. Dit zijn de alom bekende virussen ( Influenza, PRRS, Circo, Aujeszky, Coronavirus, IBR, …). Echter sommige andere pathogenen die de longen passeren of aantasten kunnen de weg open zetten voor deze letsels, denken we met name aan spoelwormen en Mycoplasma hyopneumoniae.

Om de zaken nog ingewikkelder te maken: het lijstje is nog niet compleet. Zaken die onrechtstreeks een negatieve invloed hebben op de luchtkwaliteit: stof – ammoniak – hoge CO2 – toxische gassen – schade aan bovenste luchtwegen ( AR) - … , zullen er indirect ook voor zorgen dat de primaire en secundaire infecties sneller aan kunnen slaan in de longen. Om pleuritis aan te pakken is er een groot palet van zaken die op orde gezet moeten worden en dat kan al starten bij de fokker.
Inzet van de juiste maatregelen kunnen de pleuritis verminderen.
Zaken in kader van management, verlegstrategieën, vaccinatiestrategieën, klimaatcontrole en beheersing, AI-AO principes voor vleesvarkens, scheiding van leeftijden, hygiëneprotocollen, … 

Dus de Fabel dat alleen een vaccinatie een probleem zal oplossen en dat de oplossing uit een flesje komt, is nogmaals bevestigd. De correctie hierbij is dat APP wel een van de belangrijkste oorzaken is van pleuritis in de hedendaagse varkenshouderij.

 

Meer nieuws

18 januari 2024

Symposium in Hannover 16-17 januari 2024

Op 16 en 17 januari organiseerde Lintjeshof samen met Agro-Vet, Hypor, Boehringer Ingelheim, GFS en...
12 december 2023

Sustainable pig farming event 16-17 januari in Hannover

Lintjeshof is trotse partner van dit tweedaagse congres in Hannover. Meld je snel aan met deze
25 oktober 2023

Presentatie Lintjeshof in Spanje

Op de bijeenkomst van Catalaanse varkensdierenartsen van 25 oktober 2023 in Manresa vertelde Karien...