Feit of Fabel?! "De antibiotica voor de acute uitval van vleesvarkens werkt niet, dus de kiem MOET resistent zijn!"

28 november 2022

Soms kom je in een patstelling met een veehouder, omdat iedereen vasthoudt aan zijn eigen opvattingen in een bepaalde situatie.
Hier volgt het verhaal.

Een veehouder had acute uitval bij aangeleverde biggen. De biggen stierven aan acute long- en borstvliesontsteking en in dit geval was de oorzaak een Pasteurella Multocida.
Een standaard gevoeligheidsbepaling gaf geen problemen met de eerste keuze inzet van Doxycycline, maar na inzet van de therapie werd de sterfte van de dieren niet minder. Bijkomend onderzoek naar andere oorzaken leidde tot dezelfde diagnose en dus ook dezelfde therapie. De veehouder werd geadviseerd om de dieren individueel te behandelen met Florfenicol, echter vond hij de arbeid hiervoor te omslachtig.
In de discussie over de werkzaamheid van de koppeltherapie werd de vraag gesteld of alle dieren wel de medicijnen tot zich namen? Hier diende, volgens de veehouder, niet aan getwijfeld te worden, de dosering en het gebruik werd uitgevoerd zoals geadviseerd. Dit leidde tot een eindeloze discussie.

Maar geen enkel probleem is eigenaardig genoeg of ik tracht een oplossing in de wetenschap te zoeken. Enige navraag bij een gerenommeerde instantie leidde tot een onderzoek bij 20 gemedicineerde dieren met de juiste dosering.
Op het afgesproken tijdstip na de toediening werd bij de dieren bloed genomen en dit werd nagekeken op het antibioticum. Toen de resultaten terugkwamen waren zowel de veehouder als ikzelf behoorlijk verbaasd!
Ongeveer 15% van de dieren had géén medicatie tot zich genomen en nog eens 10% van de dieren had slechts een waarde onder het werkzame niveau in zijn bloed en dus ook in de organen. Deze dieren hadden niets tot te weinig binnen gekregen van de medicijnen, ondanks dosering en gebruik volgens de bijsluiter…

Moraal van het verhaal: De veehouder is de dieren per injectie gaan behandelen met Florfenicol, waardoor de sterfte duidelijk minder werd en ik ben op zoek gegaan naar de primaire oorzaak.

Het is dus een fabel...

Meer nieuws

18 januari 2024

Symposium in Hannover 16-17 januari 2024

Op 16 en 17 januari organiseerde Lintjeshof samen met Agro-Vet, Hypor, Boehringer Ingelheim, GFS en...
12 december 2023

Sustainable pig farming event 16-17 januari in Hannover

Lintjeshof is trotse partner van dit tweedaagse congres in Hannover. Meld je snel aan met deze
25 oktober 2023

Presentatie Lintjeshof in Spanje

Op de bijeenkomst van Catalaanse varkensdierenartsen van 25 oktober 2023 in Manresa vertelde Karien...