Een frisse start

22 december 2021

Een goede start is het halve werk, ook in de varkenshouderij.
Een big in de kraamstal, batterij of meststal: een goede start zorgt ervoor dat je daarna minder capriolen uit moet halen om het allemaal recht te houden.
Goed voer, een afdeling die droog en op temperatuur is, aandacht, schoon én voldoende water evenals hygiëne zijn het basisfundament voor een gezonde big en moet ALTIJD goed staan.

Vooral de laatste twee onderdelen: schoon water en hygiëne zijn onderdelen die in de praktijk nog wel eens worden onderschat, terwijl onderzoek naar de kwaliteit van water en hygiëne niet duur is maar wel heel veel informatie geeft. Het is ook laaghangend fruit: onderdelen waar snel verbetering te realiseren valt. Een keer per jaar het water onderzoeken bij de bron (IKB) vind ik onvoldoende, ook het water wat in de stal uit de nippel komt moet onderzocht worden en schoon zijn, hieruit drinken de dieren immers en niet bij de bron!

Onlangs ben ik op een bedrijf geweest met kraamstaldiarree en op het oog zag de afdeling er spik en span uit. Na onderzoek met Rodac plaatjes om de bacteriegroei te meten en swab afnames voor het typeren van bacteriën, bleek toch dat de kraamafdeling vies was en er van alles groeide wat we niet willen zien, zoals Coli’s en Clostridium. Vooral de voerbakjes van de biggen kwamen na onderzoek het slechtst uit de bus en achteraf bleken deze bakjes alleen aan de buitenkant te worden ontsmet. Ook bleek na rondvraag dat het ontsmettingsmiddel op een nat oppervlak werd ingezet en daardoor dus sterk werd verdund. Een aantal weken later hebben we nogmaals een kraamafdeling onderzocht, waarbij het ontsmettingsmiddel op een droog oppervlak is ingezet en ook de biggenbakjes zijn meegepakt tijdens het ontsmetten en de resultaten waren nu beduidend beter dan bij het eerdere onderzoek. Het mooie hieraan is dat je de aanpassingen in het reinigingsprotocol direct kunt opvolgen.

Wat ik nog mee wil geven is dat het belangrijk is om zowel een ontvetter als een ontsmettingsmiddel te gebruiken bij het reinigen, zo krijg je het beste resultaat.
Zie hieronder een overzicht van de effectiviteit per stap:

Na het reinigen met ontvetter haal je de meeste reductie: een factor 100.

Na het ontsmetten daalt de bacteriegroei met een factor 32.

NB: het wordt nooit steriel. Maar met een goed R&O protocol worden aanwezige bacteriën met 99,97% teruggedrongen!

Meer nieuws

18 januari 2024

Symposium in Hannover 16-17 januari 2024

Op 16 en 17 januari organiseerde Lintjeshof samen met Agro-Vet, Hypor, Boehringer Ingelheim, GFS en...
12 december 2023

Sustainable pig farming event 16-17 januari in Hannover

Lintjeshof is trotse partner van dit tweedaagse congres in Hannover. Meld je snel aan met deze
25 oktober 2023

Presentatie Lintjeshof in Spanje

Op de bijeenkomst van Catalaanse varkensdierenartsen van 25 oktober 2023 in Manresa vertelde Karien...