De procesbegeleider: kans of bedreiging?!

02 maart 2022

Vorig jaar berichtten we u al over de aanpak rode bedrijven https://www.lintjeshof.com/nieuws/rode-bedrijven-in-2021-op-weg-naar-groen-hoe-gaan-we-dat-doen/85

Dit jaar zullen bedrijven met een structureel rode dierdagdosering in 2019 t/m 2021 volgens deze aanpak voor het eerst een procesgebeleider gaan inschakelen. Wat is een procesgebeleider eigenlijk en wat doet zo iemand?
Lintjeshof collega Vera Manders ging voor u op onderzoek uit en sprak hierover met Gemma van den Berg, partner bij Movaeres.

Gemma, jij was betrokken bij een project van ZLTO (Optimaliseren diergezondheid) waarbij de nadruk lag op het reduceren van het antibioticagebruik in de varkenshouderij. Hierbij hebben wij elkaar leren kennen. Jij bent hier als procesbegeleider bij betrokken geweest. Wat doet een procesbegeleider?
Als procesbegeleider, kijk en luister je vanuit een ‘open mind’ naar iedereen die aan tafel zit. De veehouder bepaalt welke mensen er aan tafel zitten. Als procesbegeleider probeer je, zonder inmenging op de inhoud, de samenwerkingen tussen deze personen bevorderen. Zodat iedereen aan tafel zich herkent en erkenning krijgt voor de rol waar vanuit hij/zij aan tafel zit. De veehouder maakt hierbij de keuze voor de mensen aan tafel; medewerkers, dierenarts, voeradviseur, andere adviseurs, alles is mogelijk.

En hoe pak jij dit werk aan?
In het begin van het traject zijn we gestart met in beeld brengen van wie er aan tafel zitten middels een persoonlijkheidsscan. Soms zijn dit open deuren, soms is het heel vernieuwend. Dit levert een open en nieuwsgierige houding naar elkaar op. Dat is verfrissend omdat we op een ander niveau naar elkaar luisteren en niet alleen in elkaars praktische valkuilen vallen.

Vanuit mijn onpartijdigheid (belangenloosheid) kan ik vragen stellen die wellicht ongemakkelijk voelen, maar wel nodig zijn voor vooruitgang.

In aanpakken zijn namelijk alle erfbetreders bedreven en bevlogen!

Wat voor ervaring of opleiding moet je hebben als procesbegeleider aan de slag te mogen?
De kunst van de procesbegeleider is aanvoelen wat er nodig is om het gesprek functioneel te houden. Kennis van de varkenshouderij is daarbij natuurlijk wel erg handig. Voor de projecten die nu namens de IKB’s komen, moet de procesbeleider geregistreerd staan bij de Vereniging van Agrarische Bedrijfsadviseurs.

Kan je vertellen wat voor effect jouw werk heeft op de bedrijven waar je komt?
Vooropgesteld; Als procesbegeleider geef je voornamelijk handvaten, vanuit het technische team zal men gezamenlijk de kar moeten trekken, ik ben immers niet maandelijks bij de gesprekken! Als procesbegeleider ga je heel erg concreet maken, wat de doelen zijn die je met elkaar opstelt en wat het beoogde resultaat is. Juist door de onafhankelijke rol mag je mensen reflecteren op hun gedrag in het team. Bij de bedrijven die ik heb begeleid zijn hierdoor op élk bedrijf stappen gezet.
 

Hoe lang begeleid je bedrijven meestal? Zijn het trajecten van een korte periode of is zijn er ook bedrijven waar je al jaren komt?
Vanuit het ZLTO project waren het 5 gesprekken, meestal verliep dit binnen 1,5 jaar. De POV-projecten die nu gaan lopen zullen in ieder geval 1 jaar in beslag nemen.

Ik zie mijn rol als tijdelijk, omdat ik vooral iedereen gun om zelf (weer) het stuur te pakken. Roep mij er dan vooral weer bij als het even nodig is, maar het doel is om zelf met het eigen team steeds stapjes te blijven zetten.

Zoals gezegd, wij kennen elkaar via een project van ZLTO, waarin procesbegeleiders werden ingezet om veehouders te helpen met het reduceren van hun antibioticagebruik.  https://www.pigbusiness.nl/artikel/144811-zlto-start-project-om-antibioticagebruik-bij-rode-bedrijven-terug-te-dringen/ Welke les kunnen we leren uit dit project?
Dat overal wat te halen valt!
 

Meer nieuws

18 januari 2024

Symposium in Hannover 16-17 januari 2024

Op 16 en 17 januari organiseerde Lintjeshof samen met Agro-Vet, Hypor, Boehringer Ingelheim, GFS en...
12 december 2023

Sustainable pig farming event 16-17 januari in Hannover

Lintjeshof is trotse partner van dit tweedaagse congres in Hannover. Meld je snel aan met deze
25 oktober 2023

Presentatie Lintjeshof in Spanje

Op de bijeenkomst van Catalaanse varkensdierenartsen van 25 oktober 2023 in Manresa vertelde Karien...