Behandelingen

Onder het trimmen verstaan we alle handelingen die nodig zijn om uw huisdier weer verzorgd naar huis te kunnen laten gaan.
Bij een trimbeurt is inbegrepen:

- wassen met professionele shampoo  en - conditioner
- drogen/föhnen
- knippen/plukken/scheren/borstelen
- oren uitplukken en reinigen
- nagels knippen
- controle anaalklieren
- parfum

Elke vacht vraagt om zijn eigen specifieke behandeling. Samen met de trimster kan worden bekeken welke behandeling voor uw dier het meest geschikt is.

Knippen
Met een trimschaar wordt de vacht van uw hond in model gebracht, afgestemd op het ras en uw eigen wensen.

Effileren
Een effileerschaar heeft een getand blad en is geschikt om de vacht uit te dunnen. Een volle vacht kan zo luchtig worden gehouden. Ook is het uitermate geschikt om de vacht in te korten zonder daarbij duidelijke kniplijnen te zien.

Scheren
Scheren wil niet per definitie zeggen dat uw dier slechts enkele millimeters haar overhoudt. Met behulp van verschillende scheerkoppen kunnen we de gewenste lengte bepalen. Enkel bij extreme vervilting is het onvermijdelijk dat de vacht erg kort gemaakt moet worden.
Deze behandeling wordt vaak gecombineerd met knippen en effileren.

Plukken
Plukken gebeurt bij de meeste ruwharige honden. De vacht bestaat vaak uit een ondervacht met als bovenlaag stuggere dekharen.  Deze dekharen laten 2x per jaar los en moeten met de hand of een plukmes verwijderd worden, een arbeidsintensieve klus. Plukken is enkel aangeraden wanneer de vacht daarvoor klaar, ofwel plukrijp, is en de haren dus gemakkelijk loslaten. Het plukken van een onrijpe vacht is onnodig pijnlijk en kan worden voorkomen door de trimster van tevoren te laten beoordelen op welke termijn er een afspraak gemaakt kan worden.

Strippen
Net zoals bij plukken worden hier de dode haren verwijderd, met als verschil dat er slecht de helft van de bovenlaag wordt meegenomen. Hierdoor is de transformatie wat minder heftig en blijft de vacht er vol uitzien, wat een mooie oplossing kan zijn wanneer uw hond weinig ondervacht heeft.
Strippen kan ongeveer elke 3 maanden worden uitgevoerd.

Borstelen
Met de juiste kammen en borstels worden alle knopen en dode vacht eruit gehaald. Door het ontwollen zijn ze vaak sneller door de rui heen. Wanneer uw dier niet regelmatig wordt geborsteld kan dit grote problemen geven. Vooral de ondervacht kan gaan vervilten en klitten waardoor de huid niet kan ademen, met alle gevolgen zoals bijvoorbeeld huidontstekingen en kale plekken van dien. Zorgvuldig de hele vacht borstelen is tijdrovend, maar absoluut noodzakelijk.

Nagels knippen, oren plukken en controle anaalklieren
Bij elke trimbeurt worden de nagels bijgewerkt, voor zowel honden als katten.

Veel lange haren in de oren kunnen op termijn oorontsteking geven omdat hier veel vuil en oorsmeer in blijft zitten, waardoor broeierig klimaat in de oren ontstaat. Met een pincet worden alle overtollige haren verwijderd en zo nodig worden de oren gereinigd met een zachte cleaner.

De anaalklieren worden normaal bij het maken van ontlasting geledigd. Toch zien we regelmatig dat deze overvuld raken, wat een ongemakkelijk gevoel kan geven. Deze honden zien we vaak ‘sleetje rijden’ of zich voortdurend bijten op het gebied rond de anus en staart. Op den duur kan overvulling van de anaalklieren zelfs abcessen geven, hetgeen een behandeling door de dierenarts vergt. Daarom maken we deze leeg wanneer de situatie daar om vraagt.

Vlooien en teken
Vlooien zijn erg vervelend. Wanneer wij deze aantreffen op uw huisdier, dan wassen wij met een speciale shampoo om deze effectief te elimineren. Teken kunnen wij weghalen met een speciaal tangetje. Weet u bij aanvang van de trimbeurt dat uw hond of kat vlooien heeft, meldt dit dan aan de trimster. Wij kunnen dan voortijdig besmetting van andere huisdieren voorkomen.
De behandeling tegen vlooien en teken geschiedt tegen een meerprijs.
Wij adviseren om structureel te behandelen tegen vlooien en teken.

Ibizafeathers en haarklemmetjes
Voor een feestelijke noot kunnen wij, indien de vacht lang genoeg is, ook Ibizafeathers plaatsen. Dit zijn dunne veertjes die verkrijgbaar zijn in neutrale of vrolijke kleurtjes.
Ook zijn er verschillende vormen haarklemmetjes in allerlei kleuren beschikbaar.