Voeding voor je kat

Voeding voor je kat

Voeding is een essentieel onderdeel van de verzorging van je kat, hiermee heb je veel invloed op de gezondheid van je huisdier. Het is dan ook belangrijk om te kiezen voor kwalitatief goed voer met juiste verhoudingen aan mineralen/vitaminen en de juiste energiewaarden aangepast aan de leeftijd en levensstijl van je kat. Maar wat is goed voer, waar moet je op letten wanneer je kiest voor brokken of juist natvoeding? Omdat de keuze tegenwoordig enorm is, willen wij je wat meer informatie geven over dit onderwerp.

De kat is van oorsprong een carnivoor, wat betekent dat de kat voornamelijk spiervlees eet dat rijk is aan hoogwaardige dierlijke eiwitten. Het gebit en maagdarmstelsel is hier ook op gebouwd en dit is in de tijd weinig veranderd. Het is belangrijk dat je kat goed kwalitatieve eiwitten binnenkrijgt en die moeten minstens een kwart van de totale hoeveelheid energie leveren. Daarnaast moet een kat alle andere, voor zijn gezondheid noodzakelijke, voedingsstoffen in voldoende mate binnenkrijgen: vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Een aantal van deze voedingsstoffen zijn noemen we essentieel. Dit zijn stoffen die dieren nodig hebben, maar niet zelf kunnen aanmaken en daarom via de voeding binnen moeten krijgen. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor het goed functioneren van allerlei processen in het lichaam. Bij katten zijn dit bijvoorbeeld een aantal vetzuren, vitamine B3 en taurine. Taurine is een aminozuur, de bouwsteen van eiwitten, en is nodig voor een goede hartfunctie, vitamine B3 hebben katten nodig voor een gezonde huid en vacht en vetzuren zorgen onder andere voor transport van stoffen naar lichaamscellen en het omzetten van verschillende stoffen.

Er bestaat tegenwoordig veel keuze in brokken en natvoeding. Droge brokken bevatten weinig water, het voordeel hiervan is dat het lang houdbaar is en het mogelijk maakt om de hele dag een bakje brokken te laten staan. Voor sommige katten is dit ideaal, aangezien ze dan verspreid over de dag meerdere kleine maaltijden kunnen eten. Helaas is voor sommige katten zo’n bakje brokken onweerstaanbaar en eten ze het direct op en bestaat de kans dat ze te dik worden als je het bakje continu vult. Een nadeel van droge brokken is dat katten hun vochtgehalte op peil moeten houden door voldoende water te drinken, er moet dan ook altijd genoeg vers water aangeboden worden. Wat betreft de preventie van tandplak en tandsteen is het geven van brokken waarop gekauwd moet worden beter voor het gebit dan het geven van natvoeding. Daarentegen heeft natvoeding weer andere voor- en nadelen. Het heeft een hoog vochtgehalte, wat nadelig is, omdat het niet lang kan blijven staan, maar positief is doordat de kat vocht opneemt tijdens het eten. Dieren met urinewegproblemen zijn gebaat bij deze extra vochtopname. Natvoedingen worden door katten vaak als smakelijk ervaren, doordat er van natvoeding meer geuren afkomen dan van droogvoeding en de eetlust gestimuleerd wordt.

Of je nu kiest voor brokken, natvoeding of een combinatie van beiden, er bestaat veel verschil in kwaliteit van de huidige aanbieders. Waar je op kunt letten is onder andere het zoutgehalte. Zout wordt nog wel eens als smaakversterker gebruikt, waardoor de voeding meer zout bevat dan wordt aanbevolen. Te veel zout is bij katten niet gezond en zorgt net als bij mensen voor serieuze problemen. Daarom bevat een voeding liefst niet te veel zout.

Een ander aspect is de verteerbaarheid. Een voeding met een hoge verteerbaarheid zorgt voor minder en stevige ontlasting. De ontlasting is dus een graadmeter voor de kwaliteit van het voer. Tot slot is kwaliteit afhankelijk van de prijs. Bij de duurdere diervoedingen zijn meestal kwalitatief betere grondstoffen gebruikt en is er meer aandacht aan een goede balans in voedingsstoffen besteed.

De energiewaarden die je kat nodig heeft is afhankelijk van leeftijd en levensstijl. Diervoeders houden hier deels rekening mee door speciale kitten en seniorvoeding te ontwikkelen. Hoeveel je huisdier hier van nodigt heeft hangt onder andere af van een (minder) actieve levensstijl en (snelle) stofwisseling. Het is in ieder geval belangrijk om de voeding over de dag te verspreiden. In de natuur eet een kat 10 tot 20 kleine maaltijden per dag, dit kun je nabootsen door een continu gevuld bakje met droge brokken te laten staan, maar dan moet je geen gulzige kat hebben die zijn bakje in één keer leeg eet. We raden daarom aan om de maaltijd tenminste over twee porties te verspreiden.

Bij Lintjeshof Gezelschapsdieren verkopen wij kwalitatief goede diervoeding van het merk Specific. Wil je hier meer over weten of heb je andere vragen over voeding kom dan gerust langs. Op iedere vestiging is een voedingsspecialist aanwezig.