Seizoensgebonden advies

Vuurwerkangst 

 

De laatste weken van het jaar staan garant voor veel gezelligheid maar ook voor veel vuurwerk. Huisdieren reageren vaak angstig op de harde knallen en felle lichtflitsen. Hoe kunt u stress en angst bij uw huisdieren voorkomen? Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen. Daarom kunt u al op tijd beginnen met uw huisdier te laten wennen aan harde geluiden. Hiervoor zijn onder andere cd’s verkrijgbaar met daarop vuurwerkgeluiden. Daarnaast is het goed een rustige omgeving te creeeren. Doe de gordijnen dicht en zorg voldoende verstopmogelijkheden. Heeft u vaak de radio of tv aan, doe dit dan nu ook.

- Heb je een hond, laat hem dan aangelijnd uit op 31 december zodat hij niet weg kan rennen door een onverwachte knal. Maak hem 's ochtends al goed moe door een flink stuk te lopen in een natuurgebied waar de kans op knallen zo klein mogelijk is. 
- Heb je een kat, houd deze dan binnen op 31 december 

Troosten mag en het is dan juist goed om uw huisdier te ondersteuen. Als een eigenaar dicht bij zijn huisdier gaat staan of deze dicht tegen zich aanhoudt, dan vermindert dit angst en stress. Als u daarbij ook uw huisdier aait en rustig toespreekt, neemt het angstgevoel nog sneller af. Ook is het belangrijk om zelf rustig te blijven en niet te reageren op bijvoorbeeld een ontploffend rotje.

Als je huisdier erg bang is zijn er producten op de markt die ontwikkeld zijn om angstgedrag te verminderen, zoals bijvoorbeeld een feromonenspray of zogenaamde thunder shirts. Voor honden en katten zijn er ook medicijnen die zorgen dat ze minder bang zijn. Belangrijk is om GEEN spierverslappers te geven maar veilige producten die geadviseerd worden door dierenartsen. Bij Lintjeshof geven we je alleen medicatie mee die geschikt is en geadviseerd wordt vanuit de faculteit Diergeneeskunde en de maatschappij voor dierengeneeskunde. 

Er is een nieuw middel, Sileo®, dit is een speciale gel die heel makkelijk aan de binnenzijde van wang aangebracht kan worden. Het geeft een directe vermindering van acute stress en angst bij honden die samenhangt met geluid.

Alprazolam® Is een humaan medicijn wat alleen met onderbouwing door de dierenarts mag worden voorgeschreven. Humane medicijnen zijn, zo is wettelijk geregeld, geen eerste-keus middelen en mogen niet zomaar meegeven worden. Alleen als de dierenarts na onderzoek de noodzaak voor het geven van alprazolam vaststelt mag alprazolam voorgeschreven worden. De NVWA voert hierop controles uit bij dierenklinieken en wij moeten ons aan deze regels houden.