Over titeren en ontlastingsonderzoek

Titeren

Bij "titeren" kijken we in het bloed van je hond of kat naar het aantal antistoffen tegen bepaalde ziektes. Hiermee testen we of vaccineren tegen deze ziektes op dat moment nodig is. Om dit onderzoek te doen, nemen we een klein beetje bloed van je hond of kat af. Hier voelt hij/zij meestal niets van, hij/zij moet alleen even stilzitten. Als je hond voldoende antistoffen heeft, hoef je hem drie jaar lang niet te enten tegen hondenziekte, parvo en hepatitis. Voor katten geldt dat je drie jaar lang niet hoeft te enten tegen kattenziekte. 

Tegen de ziekte van Weil en hondenhoest moet je jouw hond wel elk jaar laten enten (dus ook bij een goede titeruitslag). Voor deze ziekte bestaat namelijk nog geen "titer-test" en de enting beschermt maar 1 jaar.
Voor katten geldt ook dat je elk jaar niesziekte moet enten, omdat je dit ook nog niet kan "titeren" en de enting maar 1 jaar beschermt. 

Alle feiten over titeren kun je hier lezen. Lintjeshof adviseert deze richtlijnen op te volgen wanneer eigenaren besluiten te titeren. 

*Titeren kan in Nederweert en Roermond elke dag. Je ontvangt dan enkele dagen later de uitslag. De prijs van titeren is slechts €53,95!

Ontlastingsonderzoek

 Bij een ontlastingsonderzoek kijken we onder de microscoop of er wormen of andere parasieten in de ontlasting van jouw huisdier zitten. Meestal zie je dit niet met het blote oog in de ontlasting, omdat de volwassen wormen in de darmen blijven en alleen de eitjes met de poep mee naar buiten komen. Je kunt dit doen om te kijken of het nodig is om jouw huisdier te ontwormen. Je kunt er ook voor kiezen om je huisdier direct de ontwormen. Beide opties (ontlastingsonderzoek of ontwormen) zijn prima, als je het maar 4x per jaar doet. Dit is erg belangrijk om te doen, niet alleen voor jouw hond of kat, maar vooral ook voor je eigen gezondheid en die van je gezin!