Over narcose, operaties en ingrepen

Als je dit artikel leest, gaat je huisdier waarschijnlijk binnenkort onder narcose. Om welke reden dit ook is, we begrijpen heel goed dat dit erg spannend is voor jou als baasje. Vandaar dat we je hier zo goed mogelijk willen informeren over hoe deze dag eruit gaat zien en wat je kunt verwachten. Overigens willen we je vragen alvast deze vragenlijst in te vullen, zodat we de narcose optimaal kunnen voorbereiden. 

De opname aan het begin van de dag

Op de dag van de narcose kom je 's ochtends met je huisdier naar de praktijk. Voor honden en katten is het belangrijk dat ze nuchter zijn. Water mogen ze wel gedronken hebben. Voor konijnen, vogels en knaagdieren geldt dit niet. Zij mogen gewoon lekker ontbijten. Een van onze para-veterinairen zal een paar vragen met je doornemen en de ingreep met je bespreken. Daarna nemen wij je huisdier van je over en krijgt hij of zij een eigen rustplek in onze opname. Hier kan je huisdier alvast wennen aan de omgeving waar het na de ingreep ook weer wakker zal worden. 

Het pre-anesthetisch onderzoek

Voordat wij jouw dier onder narcose brengen, doen we altijd een algemeen lichamelijk onderzoek. We beoordelen slijmvliezen, lymfeknopen, hart en longen, meten de hartslag, ademhalingsfrequentie en temperatuur, en het dier wordt gewogen. Dit geeft een eerste indicatie over de gezondheid van jouw dier. Tevens geeft het ons de normaalwaarden voor uw huisdier die we kunnen gebruiken voor de bewaking van de anesthesie tijdens de ingreep. Veel afwijkingen kunnen echter alleen worden aangetoond door een bloedonderzoek. Om het functioneren van verschillende organen te kunnen beoordelen geeft een bloedonderzoek veel belangrijke informatie. Wij raden dan ook aan om een pre-anesthetisch bloedonderzoek te laten doen. Ons laboratorium is volledig uitgerust om het uit te voeren en de resultaten zijn direct beschikbaar. Bij onverwachte afwijkingen passen wij ons narcosebeleid aan of stellen we de narcose uit en wordt eerst de gezondheidstoestand van jouw huisdier verbeterd. Meer over dit onderzoek kun je hier lezen. 

Het plaatsen van een braunule

Wanneer de resultaten van de voorafgaande controles goed zijn, kan uw dier onder narcose worden gebracht. Bij de meeste 'patiënten' plaatsen we daarvoor eerst een steriele braunule (dun fexibel buisje) in het bloedvat van een van de voorpoten. Dit is hetzelfde als wanneer mensen een infuus geprikt krijgen, alleen zijn onze braunules een stuk kleiner. Door de braunule hebben we directe toegang tot de bloedbaan, waardoor de toegediende stoffen vele malen sneller worden opgenomen en b.v. pijnstillers veel sneller werken. Wanneer er complicaties zijn, kunnen we zo ook direct ingrijpen. Aan de braunule kunnen we een infuus koppelen. 

Intubatie en zuurstof toediening

Zodra je dier slaapt, wordt er net zoals bij de mens een tube (beademingsbuisje) in de luchtpijp aangebracht. De tube zal de luchtwegen vrij houden tijdens narcose. Voor kleine of korte ingrepen wordt deze tube gebruikt om zuurstof toe te dienen. Bij grotere ingrepen wordt via de tube een mengel van zuurstof en narcosegas toegediend.

Infuus

Tijdens de operatie verliest het lichaam vocht via de uitgeademde lucht, het bloed, de urineblaas en zweten. Dit vocht moet worden aangevuld. Daarom kunnen we een infuus aan de braunule koppelen. Met infuusvloeistof houden wij de bloeddruk op peil waardoor de weefsels goed doorbloed blijven. Op deze manier krijgen de weefsel alle voedingstoffen en zuurstof en blijven de organen zoals de hersenen het hart, de nieren en de lever optimaal functioneren. Ook worden zo de afvalstoffen sneller uit het lichaam afgevoerd en worden de dieren na afloop van de operatie sneller wakker.

Met onze moderne infuuspompen kunnen we dieren verzekeren van een uiterst nauwkeurig en continue toevoer van infuusvloeistof.

Gasanesthesie

Anesthesie is het in slaap brengen en houden van het dier tijdens een operatieve ingreep. Dit wordt ook wel narcose genoemd. Tijdens anesthesie wordt ervoor gezorgd dat jouw huisdier rustig slaapt, pijnvrij is en zich ontspant. Hiervoor gebruiken we diverse moderne methoden, die per dier worden bepaald en afhankelijk zijn van o.a. de leeftijd, conditie en de bevindingen van het (bloed)onderzoek dat voor de operatie wordt uitgevoerd. Voor oudere dieren gebruiken we een extra veilige narcose die nauwelijks belastend is voor de inwendige organen. 

Bewaking

Tijdens de anesthesie wordt jouw huisdier goed in de gaten gehouden door het bewakingsapparaat. Het helpt ons om de patiënt zo stabiel mogelijk te houden en geeft ons aan in te grijpen als dit nodig mocht zijn.Via de monitor houden we ademhaling, hartslag, pols en temperatuur in de gaten. Bij de geringste afwijking geeft het apparaat een signaal. Hierdoor is het mogelijk om snelle aanpassingen aan de narcose te doen.

Postoperatieve zorg

Wanneer de ingreep achter de rug is, wordt het dier in een warme, rustige omgeving gelegd en neemt een assistente de zorg van de patiënt over. Herhaaldelijk worden pols, ademhaling en temperatuur van het dier gecontroleerd.In onze opname ligt elk dier in een eigen hok en worden konijnen, katten en honden van elkaar gescheiden gehouden, zodat ze rustig wakker kunnen worden. We houden onze operatiepatiënten graag een aantal uur ter observatie. Wanneer we zeker weten dat jouw huisdier helemaal wakker is, mag je hem weer komen ophalen. Honden gaan dus ook weer gewoon lopend naar huis! 

Zuurstof kooi

Jouw huisdier kan tijdens het wakker worden baat hebben bij het aanbieden van extra zuurstof. Onze praktijk beschikken daarom over een zuurstofkooi en een zuurstofgenerator. Een zuurstofgenerator haalt zuurstof uit de buitenlucht en zet deze om naar lucht met een veel hogere concentratie aan zuurstof. Zeker oudere dieren, hart- en longpatiënten of benauwde patiënten hebben veel baat bij postoperatieve zuurstoftoediening.

Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om ons om uitleg te vragen.