Actie van de maand

Vuurwerkangst bij je huisdier

 

Binnenkort komen de feestdagen eraan en dat betekent vuurwerk! Heel wat huisdieren zijn hier bang voor en daarvoor hebben wij enkele tips om jullie huisdieren zoveel mogelijk, tijdens deze bange momenten, te ondersteunen in een veilige omgeving!

  1. Train je huisdier om te wennen aan vuurwerk of andere luide geluiden. Er zijn heel wat geluidsopnames die hiervoor geschikt zijn. Daarnaast kan je ook een vuurwerk training bij een hondenschool volgen of een gedragstherapeut consulteren.
  2. Laat je hond op oudejaarsdag lang uit op een rustige plek. Wel aangelijnd en voor 21u! Zo heeft deze geen kans om weg te lopen en heb je minder kans dat je midden in een vuurwerkshow terecht komt.
  3. Hou je kat binnen. Zorg dat alle ramen, deuren en kattenluikjes gesloten zijn.
  4. Zorg voor voldoende afleiding van je huisdier tijdens de avond met bv. Eten/snoepjes en uitdagende speeltjes.
  5. Laat je huisdier een eigen plekje opzoeken in huis waar deze zich veilig voelt. Dit geldt vooral voor katten aangezien deze graag alleen gelaten worden. Je hond mag je tijdens het vuurwerk geruststellen en steun bieden maar let op dat je het angstgedrag niet beloond! Dit gedrag bestraffen is natuurlijk ook niet de bedoeling.
  6. Sluit de gordijnen, laat het licht aan, zet de radio en/of TV aan zodanig dat je huisdier de prikkels van buiten minder ervaart.
  7. Zorg dat je dier gechipt is en uw gegevens bij zich draagt. Mocht deze toch ontsnappen dat deze snel terecht is!
  8. Voor andere huisdieren zoals konijnen en andere knaagdieren wordt aangeraden om deze tijdens de jaarwisseling ergens op een veilige plek neer te zetten waar ze zich kunnen verschuilen.

 

Voor sommige huisdieren zijn deze tips helaas niet voldoende en kunnen enkel met behulp van medicatie een rustige jaarwisseling doormaken. Als dit het geval is, neem dan contact op met jouw Lintjeshofvestiging voor meer informatie of neem een kijkje op onze site. Ook vind je hier een duidelijke informatiebrief over vuurwerkangst bij je huisdier.

Fijne feestdagen en succes met je viervoeter!